Jordi Pigem participa a "El Jardí de Casa Virupa" | 30 juny - 2 de juliol


Tornem aquest estiu, del 30 de juny al 2 de juliol, amb una nova proposta per al Jardí de Casa Virupa | Cicle de filosofia compartida, aquest cop de la mà del filòsof Jordi Pigem.

**Què és El Jardí de Casa Virupa?

Des de Casa Virupa volem connectar amb la filosofia i les corrents de pensament de la nostra terra. Especialment amb les que busquen la transcendència en allò quotidià i fomenten la cura d'un mateix i dels altres. Per aquesta raó, amb El Jardí de Casa Virupa volem facilitar una experiència integral del que és filosofar tal com es practicava a les escoles antigues.

Pretenem rescatar del fangar del temps el sentit de la filosofia en la seva gènesi, quan s’entenia com una forma de vida, gairebé sempre comunitària. Ser filòsof volia dir implicar-se radicalment en la transformació d’un mateix, a la vora del referent filosòfic i dels companys de camí, per tal de viure d’una manera més humana. Els grans savis rebien aquesta consideració més per la seva forma de viure i de morir que no pas per les seves paraules. I els antics ho sabien bé: la filosofia neix, creix, es reprodueix (i només així no mor!) si es fa amb els altres i per als altres: d’aquí ve l’existència de l’Acadèmia de Plató, el Liceu d’Aristòtil, la Stoa dels estoics o el Jardí d’Epicur.

El cicle combinarà seminaris que impartirà el nostre convidat, passejades pel Montseny, concerts al celler de casa, àpats exquisits a la vora del foc a l’hivern o a l’era a l’estiu... La fórmula per reviure aquest model és molt senzilla, sempre l’hem tinguda a l’abast: compartir la riquesa de la quotidianitat.

**Què veurem en aquest seminari?

Jordi Pigem proposa:

Quin és el sentit profund de la vida humana en la societat contemporània? Quin sentit tenen les perspectives tradicionals de saviesa, filosòfiques o espirituals, davant les explicacions científiques i i les seduccions tecnològiques? Com podem conrear la nostra interioritat? Davant la crisi sistèmica del món contemporani (ecològica, econòmica, social) cal deixar enrere els valors materialistes, ja obsolets, i avançar cap a visions, pràctiques i experiències postmaterialistes. En aquest seminari explorarem el moment actual del nostre món i de les nostres vides a la llum del que ens ensenyen les tradicions filosòfiques i espirituals d’Orient i Occident, clàssiques i contemporànies — i a la llum també del que ens mostra la ciència d’avantguarda). I ho farem combinant sessions breus amb diàlegs filosòfics.

**Sobre l'autor

Jordi Pigem (1964) és filòsof de la ciència i escriptor. Doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona, amb la tesi El pensament de Raimon Panikkar: Una filosofia de la interdependència (Institut d’Estudis Catalans, 2007). Del 1998 al 2003 fou professor i coordinador de l’Àrea de Filosofia del Masters in Holistic Science del Schumacher College a Dartington (Universitat de Plymouth, Anglaterra). El 1999 va obtenir el Premi de Filosofia de l’Institut d’Estudis Catalans, i el 2006 el Premi d’Assaig de Resurgence i la Scientifica and Medical Network. Fou coordinador de la revista d’ecologia Integral entre 1989 i 1992. És assessor del futur Museu del Paisatge de Catalunya Coordina. Col·labora habitualment al suplement Cultura/s de La Vanguardia i ha escrit textos sobre les principals figures del pensament sistèmic. Ha estat el coordinador dels primers volums de l'edició catalana de l'Opera Omnia Raimon Panikkar. És autor de La odisea de Occidente; Buena crisis; GPS; La nueva realidad i Inteligencia vital (tots publicats a Kairós), i ha participat en Pluralisme i interculturalitat; Espirituals sense religió; Mite, símbol, culte i Mística, plenitud de Vida (publicats a Fragmenta).

MÉS INFORMACIÓ: AQUÍ


87 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
  • Blanca Facebook Icono
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram